Ugrás a tartalomra

Vezetőként is a gyerekek között

2022. július 11. hétfő
Bárczy István-díjjal tüntették ki Tamaskáné Fekete Erikát, a Hugonnai Vilma Általános Iskola intézményvezetőjét
Vezetőként is a gyerekek között

Balatonakaliban táboroztat, műsort tanít be a diákoknak, minden évben osztálykirándulásra kíséri a Határtalanul Program résztvevőit, azaz a mai napig szimbiózisban él a gyerekekkel az idén Bárczy István-díjjal kitüntetett Tamaskáné Fekete Erika, a Hugonnai Vilma Általános Iskola intézményvezetője. Nem véletlen, hogy amikor kitüntetését a Főpolgármesteri Hivatalban átvette, méltatásában kiemelkedően magas szintű, gyermekközpontú pedagógiai munkáját, valamint sokoldalú, átlag feletti munkabírással végzett vezetői tevékenységét emelték ki.

– Örömömet lelem a gyerekekkel való foglalkozásban, nekem az a legfontosabb. Ebben a tanévben tanítottam először kevés óraszámban, az iskolaigazgatóknak előírt hat órában, de hiányzott is, hogy kevesebb időt töltök a gyerekek között – mesélte az igazgatónő, aki az előző tanévig állandó helyettesítőként túlórákat vállalt, és igazgatóhelyettesként évekig osztályfőnök is volt.

Tamaskáné Fekete Erika tizenhárom éve vezeti a nagytétényi iskolát, ahová idén száznyolcvan diák járt. A tanító és német nyelvtanár szakos pedagógus ebben az iskolában volt pályakezdő. Jelenleg német nyelvet tanít, jövőre a negyedikeseknek. Az iskolában egy első osztályt indítanak, melynek egyik része a sváb családokra való tekintettel a német nemzetiségi nyelvoktató programot megvalósító csoportba jár majd.

Az igazgatónő abban bízik, hogy szeptembertől be tudják tölteni az üres álláshelyeket, mert kollégái ebben a tanévben végig túlóráztak, és a nyugdíjasok munkájára is nagy szükségük volt.

Most úgy érzi, hogy az elmúlt két év után a közösségek kialakítására, a konfliktusok kezelésére kellett a legtöbb energiát fordítaniuk, mert a gyerekek ennyi idő otthonlét után nehezebben alkalmazkodtak egymáshoz, mint korábban. Időben gondoltak erre, mert a jelenléti oktatás megkezdésekor közösségfejlesztő foglalkozásokat kezdtek tartani a konfliktusok csökkentése és a közösségépítés érdekében. Úgy látja, ez hasznos volt, ezért jövőre folytatni szeretnék.

Fekete Erika elárulta: nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy munkáját Bárczy István-díjjal ismerték el. Meglepte, mert soha nem gondolt arra, hogy ő valaha is ilyen magas kitüntetést fog kapni.

Tamás Angéla